Tags

, , ,

musikatortv
Dari gitaris menjadi seorang creative entrepreneur, pikiran macam apa yang ada di benak Robin Malau, salah seorang nara sumber pada talk show creative entrepreneur workshop di acara peluncuran Creative Entrepreneur Forum yang diselenggarakan Bali Creative Community hari Sabtu 25 April 2009 ini ?

Perjalanan tentunya yang mengantar dengan pengalaman dan referensi sehingga pertanggungjawabannya sebagai orang musik tetap dilakoninya hingga saat ini. Namun dimensinya telah meluas diselaraskan dengan study yang dilakukannya dulu serta dinamika yang terjadi saat ini.

Selain mengajar di Universitas Pelita Harapan untuk bidang Music Business, menjalankan web consultantnya Distorsia juga tak berhenti memajukan musik indie lewat http://www.musikator.com dan http://www.musikator.tv . Kesibukannya yang lain adalah menjadi salah seorang penggiat di Bali Creative Community.

Khusus buat acara Bali Creative Entrepreneur Forum ini Robin diajak berbincang seputar aktifitas dan pengamatannya tentang dunia musik saat ini. Berikut bincang-bincang singkatnya :

Tanya :
Menurut Anda bagaimana sesungguhnya wajah musik Indonesia saat ini ?

RM :
Wajah musik Indonesia sebenarnya masih baik-baik saja jika orang-orang musik sendiri merasa cukup dengan apa yang mereka dapatkan sekarang. Tapi, mau tidak mau, terima tidak terima, ada perubahan besar yang terjadi saat ini, terutama di industri rekaman. Tingkatnya global dan sangat masif.
Sejauh pengetahuan saya, pemain besar masih clueless sementara itu pemain kecil, yang menjadi harapan masa depan, belum bisa melihat & memanfaatkan peluang. Perlu di guncang kayaknya nih….. Hahaha…

Tanya :
Apa yang mendasari Anda menggantung “gitar” dan memilih di jalur entrepreneurnya ?

RM :
Saya bersyukur ambil keputusan berhenti main musik dan aktif jadi pengusaha. Sejak berhenti main musik, saya jadi bisa melihat industri dengan pikiran lebih terbuka dan bergerak lebih bebas. Saat masih jadi musisi, sering kena batasan yang dibuat untuk musisi oleh fans dan musisi sendiri.
Setelah jadi entrepreneur, saya malah merasa pengetahuan dan intuisi malah
berkembang. Kadang saya berpikir, andaikan saya bisa melatih pola pikir
praktis sejak saya main musik dulu, mungkin saya bisa berbuat lebih banyak.
Tapi tidak. Lingkungan tidak mendukung. Saya harus duluan, dimulai dengan
merubah diri sendiri. Langkah pertama yang dilakukan adalah berhenti main
musik. Setelah itu meneruskan sekolah manajemen bisnis dan pindah ke Bali.

Tanya :
Caranya jadi entrepreneur di dunia musik ?

RM :
Jadi entrepreneur musik ngga gampang, tapi ada caranya. Skill manajemen
yang dianjurkan untuk dikuasai tidak terlalu rumit sebenarnya, tapi sangat
spesifik. Orang bisa jadi entrepreneur musik dengan menjadi musisi atau
mendirikan perusahaan musik. Kalo ada orang bilang orang sukses di bisnis
musik itu hanya untuk orang jenius, berarti orang itu bohong.

Tanya :
Soal Karya Anda Musikator.com dan Musikator.TV apa ide dibalik itu ?

RM:
Gagasannya sebenarnya sederhana. Seperti ada di tagline, Sharing is
Believing. Yang pasti sih pengen bikin komunitas dan mensupport komunitas
musik yang kami percaya punya potensi dengan cara membuat website untuk
sharing. Bersama founder dan sahabat saya Rudolf Dethu, kami sepakat akan banyak hal. Yang paling fundamental adalah bahwa musik jelek itu ngga bisa disebut “musik”. Haha….. Bercanda. Sebenernya ga ada yang namanya musik jelek, yang ada cuma musik yang ngga enak didengar….

Ingin tahu dan menggali lebih jauh soal apa yang menjadi kiat-kiatnya dalam meniti kariernya yang lebih “dinikmatinya” ini. Silakan mendaftar menjadi peserta workshop creative entrepreneur yang akan diselenggarakan di Museum Bali Sabtu 25 April 2009.

CURRICULUM VITAE ROBIN MALAU

Lecturing
Feb 2009 – Previous
Pelita Harapan University Jakarta
Music Business Lecturer
including: Lecturing Entrepreneurship, Artist Management, Music Copyright, Music Contract, Music Copywriting, Business Communication, Introduction to the music industry.

Internet
Nov 2008 – Previous
Surfer Girl Kuta – Bali
Internet Consultant
• Assessing company’s branding strategy & developing internet branding tools.
• Recruit and manage web designers & developers.
• Oversee website’s design, layout and development.

Feb 2008 – Now
Distorsia.com Kuta – Bali
Independent Internet Professional

• Undertake website’s design, layout and development.
• Oversee website’s hosting and manage databases.
• Developing online content.
• Build & Develop client websites.
Project list:
1. ISCTOUR.COM – website of Indonesia Pro Surfing Tour, Bali
2. SURFER-GIRL.COM – corporate website of PT. Gerbang Semesta, Bali
3. URIPSEDYOWIDODO.COM – personal website or Ir. Urip Sedyowidodo, MM; Director of Bakrie Business School , Jakarta
4. JEREMYWALLACH.COM – personal website of Jeremy Wallach, PhD.; Ohio, USA
5. SUAKATRIBE.COM – website of Suaka band, New York, USA
6. CERAHATI.COM – website of Cerahati Digital Artworks, a video/animation Production House, Jakarta
7. NAVICULAMUSIC.COM – website of Navicula Band, Bali
8. MUSIKATOR.COM – website of Bali Music Community, Bali
9. MUSIKATOR.INFO – Indonesia Music Wiki, Bali
10. AIRPLANESYSTM.COM – website of Airplane Systm, a clothing company, Bandung
11. MANCHESTERED.COM – website of Manchester United Blog, Bali
12. BLOGGERSGUIDETOSEO.COM – website of SEO community, Bali
13. BALICHEFS.COM – website of Bali Culinary Professionals, Bali
14. SUICIDEGLAM.NET – website of Suicide Glam, a clothing company, Bali
15. KONSUMEN.ORG – website of consumer, Bali
16. MODERNNOISEFLUIDGENRES.COM – website of Music Book, Modern Noise Fluid Genres, written by Jeremy Wallach, PhD.; Ohio, USA
17. NOLABELSTUFF.COM – website of No Label Stuff, a clothing company
18. UBUDWRITERSFESTIVAL.COM
19. BAKRIELEARNING.COM

Corporate Management
Sept 2006 – Feb 2008
PT. Sinar Cipta Abadi Kuta – Bali
Sales & Operations Manager

• Redefining company’s vision, mission & values.
• Prepare company annual Business Plans.
• Oversee 13 stores with 125 store employees and undertake 6 sales managers in both head office and branch offices.
• Managing total assets of IDR 55 billion which generates annual sales of IDR 46 billion.
• Initiate Joint Operations with PT. Volcom Indonesia and PT. Jarosite
• Plan & Undertake operations, sales & marketing programs
• Plan & Initiate Customer Loyalty Program.

June 2003–Sept 2006
CV. Stoked Bandung, Indonesia
Sales & Marketing Manager
• Co-found and leading to grow the company from IDR 8 million start-up capital to IDR 1,5 billion sales by expanding the company from 1 into 3 profitable business divisions in 2,5 years.
• Distinguish Finalist in British Council’s International Young Creative Entrepreneur of The Year.
• Hold ‘The Best Metal Production’ for Burgerkill band at Indonesia Music Award in 2004.
• Prepare company annual Business Plans.
• Oversee overall company business operations including accounting & finances, marketing & operations, human resource management.
• Managing funds from shareholders; 2 internal & 2 external investors.
• Signed 2 record deals with SONY BMG (American company)
• Signed 2 endorsement deals with Volcom (American company)
• Signed 1 endorsement deal with Macbeth shoes (American Company)
• Signed 1 endorsement deal with Electric Sunglasses (Australian Company).
• Lead the bands’ 1st major label appearance and achieve record sales of 20.000 copies (Rocket Rockers) and 19.000 copies (Burgerkill).
• Produce and release The Bahamas band sold out 2nd album with our own label and achieved 5000 copies sales.
• Prepare merchandise designs and production strategies.
• Undertakes and commissions market research to identify market opportunities for new and existing products and services.
• Evaluates the competitive environment and the positioning of existing merchandise products, product pricing, advertising, publication, sales promotion, selling and distribution channels.
• Undertakes on all elements of the marketing mix including products, pricing, advertising and sales promotion and distribution channels.
• Manages product development and management, through initial product concept and testing to ongoing monitoring of market success.
• Liaises with suppliers, customers and other agencies to ensure the organization is well informed on changing market conditions and trends.
• Manage operations and relationships with 35 distribution accounts.
• Published 26 edition of I’M STOKED!! free newsletter as editor & writer.
• Undertake job design, job description, recruitment, employee appraisal and management in-house training for all employees.
• Oversee 2 Band Managers & 1 Merchandising Manager; in line responsibilities with 16 freelance stage crew.

2002–2003
PT. Volcom Indonesia Bali, Indonesia
Asst. Marketing Mgr.

• Report directly to General Manager as regards to vacant marketing manager position.
• Help the company to achieve Licensee of The Year in 2002.
• Oversee overall marketing communication programs including advertising, and event planning.
• Built & executed constant communications with principal company in USA & other licensees.
• Plan & execute 36 Surf Series Tours.
• Plan & execute 4 Skateboard Series Tours
• Plan & supervise company sponsorship with 4 national skateboard events.
• Plan & supervise advertising with 4 major national youth magazines.
• In charge in company’s quarterly marketing newsletter.
• Oversee 2 athlete managers & 1 band manager.
• In line responsibility with 20 athletes & 5 musicians.

1992 – 2002
Puppen Band, Bandung, Indonesia
• Band Manager, Producer & Lead Guitarist
• Leading 4 different musicianship egos to build team work and stay together in the same band for 10 years.
• Releasing 3 self produced albums & participating in 10 local & international underground compilation albums.
• Signed endorsement deal with Volcom Indonesia.
1996–1998
Reverse Outfits Bandung, Indonesia
Store Supervisor
• Oversee 3 store sales staffs & inventory.
• Handling imported merchandising shipments.
• Suggested new products that increase monthly earnings from average IDR 12 millions to IDR 40 millions.

Musician
1992 – 2002, Puppen; (3 self financed albums, 10 compilations)
2001, The Bahamas (EP I & II songs)
1999, Pas Band; Single ‘Kucingku’
1998, The Happy; 1 demo tape
1997, Burgerkill; Single ‘Original Scumbag’

Writer/Editor 2005 – Previous, Writer & Editor at Musikator.com, BloggersGuidetoSEO.com, Distorsia.com, Manchestered.com
2003 – 2005, Chief Editor I’M STOKED Newsletter, Bandung, Indonesia
2002 – 2003, Skate, Surf, Music Editor Big Youth Happening Magazine
2002 – 2003, Music Editor Boardrider Magazine
2001 – 2003, Music Contributor Surf Time Magazine
2001 – 2002, Culture Editor Ripple Magazine

Presentations
“Your Life is Critical”, presented at U Choose: Indie, Major, Minor, held by Sampoerna A Mild, Denpasar Bali, June 2008

“Why Work While You Can Rock”, presented at regional final of International Young Music Entrepreneur of The Year, held by British Council, Jakarta April 2006

Study Perencanaan Bisnis Merchandising Musik di CV. Stoked Berdasarkan Aspek-aspek Kewirausahaan, presented as a partial fulfillment of Magister Management Post Graduate Degree, Padjajaran University, Bandung August 2005

Education
Degree
2004 – 2005 Padjajaran University Bandung
Master of Management Graduate Degree, Entrepreneurship Management & Small Business Development.
Graduated grade point of 3,43 average based on 4 point scale.

1992 – 2003 School of Foreign Language Bandung
• Bachelor of English Language, Undergraduate Program
• Part time course. Non Degree
• CHANGE Seminar, Change Management & Hope Management, Rhenald Kasali Management & Gramedia, Bandung, 2005
• Excellence Service Training – PT. Volcom Indonesia 2003

Skills & Knowledge
Management Strategic Management, Creativity & Innovation Management, Business Planning, Sales & Marketing, Human Resource, Operation Management

Computer/Internet
Cascading Style Sheet, HTML/XHTML, XML

Computer Literature
Office Ms Entourage, MS Word; MS Excel; MS Power Point; MS Visio; MS Publisher; Adobe Acrobat Pro 9; Apple’s Keynote, Scansoft OmniPage

Business
Business Mentor 2004; Quantitative Systems; Employee Appraiser; MYOB Accounting; Business Plan Pro

Productivity
Concept Draw Office Pro; Concept Draw Project, Concept Draw WebWave

Music & Media
Adobe Soundbooth, Adobe Audition, Fruity Loops, Windows Movie Maker, Camtasia Studio 6, Corel Video Studio

Internet
Adobe Dreamweaver CS 4; Espresso Text Editor; MS Frontpage; FileZilla; WordPress; Blogger; Pligg, BBPress, PHPBB; Snag It; Feed Demon; Firefox; Flock; Opera; Google Programs; Yahoo Webmaster; WebCEO; Adobe Flash CS 4; Adobe Fireworks CS 4

Design
Corel Draw X3; Adobe Photoshop CS 4; Adobe Illustrator CS 4; Pixelmator

Programming Language
PHP Applications; PHP Mysql : working knowledge

Interests
Internet; Reading books & magazines; helping people to increase business management ability; rock music, computers; software & gadgets; skateboarding

Advertisements